Ι.Ε.Κ. 3 ειδικότητες με επαγγελματικά δικαιώματα

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις για πολλούς αποτελούν μονόδρομο στην επιλογή σπουδών, στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η εισαγωγή σε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα είναι μία από τις επιλογές  που μπορεί να κάνει κάποιος, για να καταρτιστεί και να εισέλθει στην αγορά εργασίας, δεν είναι όμως και η μοναδική. Ένας  εναλλακτικός δρόμος εκπαίδευσης είναι τα δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Μάλιστα, χάρη στην εισαγωγή του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου χιλιάδες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν απευθείας μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα δημόσια Ι.Ε.Κ. χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Τι χρειάζεται να προσέχει όποιος επιλέξει για σπουδές τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης;

Οι σπουδαστές που επιθυμούν να εργαστούν μελλοντικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανοίγοντας τη δική τους επιχείρηση χρειάζεται να είναι ενήμεροι για τις ειδικότητες που προσφέρουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και επιτρέπουν την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ας δούμε λοιπόν τρεις έξυπνες επιλογές:

  • Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας, καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής

Τα περιποιημένα άκρα παίζουν σημαντικών ρόλο στην ψυχολογία όλων. Σε αρκετά επαγγέλματα μάλιστα αποτελούν, σε συνδυασμό με την περιποιημένη εμφάνιση, τμήμα του dress code. Η περιποίηση άκρων δεν σχετίζεται βέβαια μόνο με την ψυχολογία, αλλά συχνά, είναι και θέμα υγείας.  Έρευνες δείχνουν πως έξι στους δέκα ανθρώπους ταλαιπωρούνται από κάποιο πρόβλημα στα πόδια που επηρεάζει την βάδιση και προκαλεί πόνο. Ο ειδικός που θα εντοπίσει το πρόβλημα και θα παραπέμψει σε γιατρό, αφού ο ίδιος, ακόμα και αν γνωρίζει την πάθηση, δεν είναι γιατρός, είναι ο αισθητικός ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών.  Μέχρι πρόσφατα η περιποίηση άκρων γινόταν από ανθρώπους των οποίων οι γνώσεις ήταν κυρίως εμπειρικές. Το δίπλωμα λοιπόν της ειδικότητας αυτής έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε και να κατοχυρώσει τόσο τους επαγγελματίες του χώρου, όσο και τους πελάτες τους. Οι αισθητικοί άκρων μπορούν να εργαστούν σε ινστιτούτα υγείας, ομορφιάς και ευεξίας, spa, κλινικές και ιατρικά κέντρα (με την εποπτεία και την καθοδήγηση των υπεύθυνων γιατρών), επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα ορθοπεδικά υποδήματα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δικό τους στούντιο χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.  Δικαίωμα στην απόκτηση του διπλώματος έχουν όσοι έχουν αποφοιτήσει από κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο Ι.Ε.Κ. και διαθέτουν πιστοποιημένες γνώσεις. 

  • Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρικών Μέσων

Αναμφίβολα η δύναμη της εικόνας είναι τεράστια και αυτό είναι κάτι που οι ειδικοί στον χώρο της διαφήμισης, του εμπορίου και των επιχειρήσεων, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν. Την εικαστική επιμέλεια  των εικόνων που βλέπουμε καθημερινά στα μέσα, σε πινακίδες, βιβλία ή φυλλάδια αναλαμβάνει ο γραφίστας. Διαφημιστικές εταιρίες, εκδοτικοί οργανισμοί, τηλεοπτικοί σταθμοί, δισκογραφικές  εταιρίες, τράπεζες, περιοδικά και δημόσιοι οργανισμοί είναι οι συνηθέστεροι χώροι εργασίας του . Στη σύγχρονη metaverse εποχή, αυτός ο «καλλιτέχνης της οπτικής επικοινωνίας»,  μπορεί με τη βοήθεια των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, όχι μόνο να σχεδιάζει και να συνθέτει έντυπες μακέτες, προσχέδια σελίδων και εξωφύλλων, να επεξεργάζεται τα χρώματα και τις  γραμματοσειρές, παράγοντας τολμηρούς και εντυπωσιακούς σχεδιασμούς, αλλά και να συνεργαστεί με άλλους ειδικούς για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων.  Όσοι επιθυμούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάζεται να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία δίνεται σε όσους είναι κάτοχοι διπλώματος Ι.Ε.Κ. και έχουν πιστοποιήσει τις γνώσεις και δεξιότητές τους.

  • Τεχνικός Μηχανοτρονικής

Η χρήση οχημάτων είτε πρόκειται για αυτοκίνητα, είτε μηχανές είναι  απαραίτητη στην καθημερινότητα, μια και χάρη σε αυτά οι  αποστάσεις μειώνονται και εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος για τον άνθρωπο. Η σωστή λειτουργίας τους, λοιπόν, είναι προαπαιτούμενο για την ασφαλή και ομαλή μετακίνηση των πολιτών, κάτι για το οποίο φροντίζει ο επαγγελματίας τεχνικός μηχανοτρονικής. Η μηχανοτρονική συνιστά ένα διεπιστημονικό πεδίο, συνδυάζοντας τις επιστήμες της μηχανολογίας, της ηλεκτρονικής, της ηλεκτρολογίας και της  πληροφορικής. Όσοι έχουν πάθος με τα αυτοκίνητα και τις επισκευές μπορούν να ακολουθήσουν την ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανοτρονικής, να λάβουν πιστοποίηση και να εργαστούν σε συνεργεία και αντιπροσωπείες  αυτοκινήτων ή να ανοίξουν δικό τους συνεργείο, αφού εκδώσουν την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η επιστημονική ομάδα της LABORA βοηθάει μαθητές, φοιτητές και ενήλικες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Για να βρεις τα διαθέσιμα προγράμματα μας, πάτησε εδώ.