Παράλληλο Μηχανογραφικό: 5 ειδικότητες των ΔΙΕΚ με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση

 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανατρέπει όλα τα δεδομένα που ήξεραν οι υποψήφιοι μέχρι και πέρσι, αποκλείοντας έναν σημαντικό αριθμό αποφοίτων Λυκείου από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσα από το μηχανογραφικό 2021.

Το παράλληλο μηχανογραφικό έρχεται ως εναλλακτική επιλογή με 52 ειδικότητες διασκορπισμένες σε περίπου 520 ΔΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα.

Το iPaidia.gr σε συνεργασία με τη LABORA ξεχωρίζουν πέντε ειδικότητες και αναλύουν τις εναλλακτικές που δίνονται σε όσους υποψηφίους δεν καταφέρουν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, έχουν όμως μια δεύτερη ευκαιρία σε Δημόσια ΙΕΚ.

Στους αποφοίτους των Δ.Ι.Ε.Κ. παρέχεται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης ενώ η διάρκεια των σπουδών τους είναι τα 4 εξάμηνα (1200 διδακτικές ώρες) και επιπλέον 1 εξάμηνο πρακτικής (960 ώρες). Παράλληλα, αποκτούν Δικαίωμα για εξετάσεις Πιστοποίησης (Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις Πανεπιστημιακές Σπουδές και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων αλλά σε ορισμένες ειδικότητες υπάρχουν αξιοσημείωτες ευκαιρίες που είναι άγνωστες σε πολλούς μαθητές.

Πέντε ειδικότητες που ξεχωρίζουν σε Δημόσια

ΙΕΚ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΗΣ

Η κύρια ενασχόληση του είναι η επισκευή & συντήρηση αυτοκινήτων, η λειτουργική σύνδεση και αλληλεπίδραση των συστημάτων του αυτοκινήτου, τα συστήματα αυτοδιάγνωσης του αυτοκινήτου. Πραγματοποιεί διαγνωστικές εργασίες σε όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου και διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των συστημάτων του.

Μπορεί να βρει εργασία σε Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, σε εταιρίες οδικής βοήθειας και σε Οργανισμούς Ελέγχου Οχημάτων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με 1,5 χρόνο προϋπηρεσία έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν δικό τους συνεργείο αυτοκινήτων.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)

Ο απόφοιτος, γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει ανώτατη σχολή μαγειρικής στην Ελλάδα και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για σπουδές, εκτός των ιδιωτικών σχολών.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Ο ποδολόγος-ποδοθεραπευτής ασχολείται με την φροντίδα των ποδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα και διαπιστώνει παθολογικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία. Έτσι λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς, ιατρού, κατασκευαστού ορθοπεδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσιοθεραπευτών.

Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, ο ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων και προσφέρει υπηρεσίες θεραπευτικής και αισθητικής περιποίησης άκρων, ονυχοπλαστικής, καλλωπισμού, διακόσμησης και ζωγραφικής νυχιών.

Μετά την επιτυχία στις Εξετάσεις Πιστοποίησης οι απόφοιτοι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες με δικό τους studio.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Είναι το στέλεχος που οργανώνει τις λειτουργίες των Διευθυντών των διαφόρων Τμημάτων μιας επιχείρησης και αποτελεί μια ειδικότητα, η οποία βρίσκεται υψηλά στις αγγελίες εργασίας για πολλές επιχειρήσεις. Οι απόφοιτοι διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη γραμματειακή υποστήριξη μιας επιχείρησης, έχοντας γνώση αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας. Εκπαιδεύονται σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης, επικοινωνίας ενώ εστιάζουν στην ορθή αντιμετώπιση των συμπεριφορών των πελατών, των προϊσταμένων εσωτερικών ή εξωτερικών συνεργατών, στον προγραμματισμό της επικοινωνία του φορέα όπου εργάζεται.

Είναι μια θέση όπου αντίστοιχη της δεν προσφέρεται από κάποιο Πανεπιστημιακό Τμήμα ενώ παράλληλα, αποτελεί μια θέση ευθύνης για οποιαδήοτε επιχείρηση.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Πολυμέσα/Web Designer-Developer/Video Games)

Υποψήφιοι με έντονο το στοιχείο της δημιουργικότητας σε συνδυασμό με την έφεση στη χρήση τεχνολογικών εργαλείων έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην διαχείριση λογισμικού για την επεξεργασία εικόνας, δημιουργία κινουμένων σχεδίων ακόμα και τριών διαστάσεων, επεξεργασία ψηφιακού ήχου. Ο υποψήφιος διδάσκεται να χρησιμοποιεί κατάλληλα και να αναγνωρίζει την αρχιτεκτονική του διαδικτύου, εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του διαδικτύου και τις web εφαρμογές με τη χρήση αντίστοιχου λογισμικού, να χρησιμοποιεί υπηρεσίες και εργαλεία των τεχνολογιών που αφορούν Dynamic HTML – JavaScript – CSS, να δημιουργεί ιστοσελίδες με τη χρήση της HTML και με το αντίστοιχο περιβάλλον ανάπτυξης ιστοσελίδων και να χρησιμοποιεί λογισμικό και υλικό για την ψηφιοποίηση και επεξεργασία βίντεο και ήχου.

Χώροι εργασίας αποτελούν οι Επιχειρήσεις κατασκευής ή υποστήριξης προϊόντων πληροφορικής, οι Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου και υπηρεσιών πληροφορικής, οι Εταιρείες παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού και λογισμικού, οι Εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και ψυχαγωγικών εφαρμογών και γενικότερα οι Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για εμπορικούς σκοπούς.

Δημοσιεύθηκε στο ipaidia.gr 8.7.2021