Σχετικά με το είδος και την ανάλυση της μετοχής που ζητήθηκε στα Αρχαία


Σχετικά με το είδος και την ανάλυση της μετοχής που ζητήθηκε στα Αρχαία

Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς Ιθάκης

Με αφορμή απαντήσεις φροντιστηρίων που χαρακτηρίζουν τη μετοχή «κτησάμενος» ως υποθετική , που με απόδοση το ρήμα » είη άν » σχηματίζει τον υποθετικό λόγο της απλής σκέψης, νομίζουμε ότι το δίκαιο για τους μαθητές θα ήταν να ληφθεί υπόψη ο κανόνας που υποστηρίζουν πολλές θεματογραφίες και συντακτικά (π.χ. Συστηματική Θεματογραφία της Αρχαίας Ελληνικής Πεζογραφίας του Μιχάλη Σαρρή , εκδ. ΠΑΤΑΚΗ σελ. 84 , Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία του Αντώνη Σαχπεκίδη , εκδ. ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, σελ. 325, Ασκήσεις Συντακτικού της Αρχαίας Ελληνικής του Δημ. Πασχαλίδη , εκδ. ΖΗΤΗ, σελ. 167 κ.ε., Συντακτικό Στέφανου Καραγιάννη, ΤΟΜΟΣ Α΄ σελ. 79-80, κ.ά ).

 

Συγκεκριμένα, ο κανόνας ορίζει ότι μία μετοχή αορίστου που σε σχέση με τον προσδιορι-ζόμενο ρηματικό τύπο δηλώνει το προτερόχρονο στο μέλλον ( όπως στην προκειμένη ) είναι χρονικο-υποθετική και δηλώνει το προσδοκώμενο και αναλύεται: επειδάν + υποτακτική αο-ρίστου.
Προς επίρρωση αυτού παρατίθεται απόσπασμα από το πόνημα του Πανεπιστημιακού κ Βασ. Μανδηλαρά «Η Δομή της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» , σελ. 231, εκδ. 1981: «Οι υποθετικοί λόγοι του πιθανού (ή της απλής σκέψης) ανάγουν τις υποθέσεις του μέλλοντος στο παρελθόν. ΄Ετσι, χάνεται το ζωηρό ή πραγματικό τού λόγου, που γίνεται τότε πιθανό ή ενδεχόμενο».

Στη συγκεκριμένη πρόταση που κλήθηκαν να εργαστούν οι μαθητές, ο συγγραφέας θέλει να δώσει έμφαση σε κάτι που ισχύει στο παρόν-μέλλον και όχι στο παρελθόν, άρα η σωστή ανάλυση της μετοχής είναι: επειδάν κτήσηται , που με απόδοση τη δυνητική ευκτική, σχημα-τίζει το είδος του προσδοκώμενου.
Θα ήταν, λοιπόν, και άδικο και αντίθετο στους κανόνες του Συντακτικού να μη θεωρηθεί ως σωστή η παραπάνω απάντηση.
Ευελπιστούμε ότι η αρμόδια επιτροπή θα πράξει τα δέοντα.
Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτρης Ζαβιτσιάνος Θεόδωρος Διαμάντης
www.alfavita.gr

Περισσότερα... http://www.paideia-ergasia.gr/89796/%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82/