Συμπλήρωσε το σωστά...



Είστε εδώ:Αρχική»Nέα Πανελληνίων»Έρευνες-Μελέτες Επαγγελμάτων»Oι σπουδές στις «παραϊατρικές» σχολές με χαμηλά μόρια και σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές

Oι σπουδές στις «παραϊατρικές» σχολές με χαμηλά μόρια και σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές

Πάρα πολλοί έχουν ταυτίσει τις σπουδές υγείας με την Ιατρική, παρόλα αυτά όμως υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος, ο παραϊατρικός, που πλαισιώνει το επάγγελμα του ιατρού και επιτελεί σημαντικό ρόλο τόσο στο κομμάτι της φροντίδας όσο και στην πετυχημένη θεραπεία του ασθενή.

Η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για τον συγκεκριμένο κλάδο καθώς οι άνθρωποι, που νόσησαν από κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζονται μεγάλη φροντίδα από φυσικοθεραπευτές -κατά κύριο λόγο- αλλά και άλλες παραπλήσιες ειδικότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα τεράστιος αριθμός φυσικοθεραπευτών, λογοθεραπευτών κ.α απασχολούνται αποκλειστικά με ασθενείς covid, οι οποίοι προσπαθούν να επαναφέρουν τη ζωή τους σε φυσιολογικές συνθήκες.

Όπως τονίζει στο ethnos.gr, o κ. Δημήτρης Μπαρλάκας Δημήτριος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας «ταυτόχρονα οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η κακή στάση του σώματος, η γήρανση του πληθυσμού και η ανάγκη πολλές φορές για προληπτική φροντίδα και αποκατάσταση, θα οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρήζουν ιατρικής φροντίδας, αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Για τους λόγους αυτούς τα παραϊατρικά τμήματα όπως η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία και η Φυσικοθεραπεία, αποτελούν τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για χιλιάδες υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς προσφέρουν στους αποφοίτους καλές προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση». Ακολουθούν οι ειδικότητες για τις οποίες οι μαθητές της Γ ΄λυκείου, πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο ώστε να μελετήσουν το περιεχόμενο σπουδών τους και τις ευκαιρίες, που θα τους δώσουν μελλοντικά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Εργοθεραπεία

Εργοθεραπευτής είναι ο εξειδικευμένος επιστήμονας στο χώρο της υγείας, που μέσω θεραπευτικών παρεμβάσεων βελτιώνει δεξιότητες ατόμων με δυσλειτουργία στους τομείς ανάπτυξης. Οι τομείς ανάπτυξης αφορούν την αυτοεξυπηρέτηση, την κινητικότητα, τις αισθητηριακές ικανότητες και τις γνωστικές δεξιότητες των ατόμων. Οι εργοθεραπευτές συνήθως εργάζονται με ενήλικες ή παιδιά με αναπηρίες, ασθενείς υπό αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, ηλικιωμένους κ.α. Ανάλογα με το άτομο αλλά και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν διαχωρίζουμε το αντικείμενο της εργασίας τους σε ειδικεύσεις όπως παιδιατρική εργοθεραπεία, γηριατρική και νευρολογική – ορθοπεδική. Έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μπορούν να απασχοληθούν σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές αλλά και σε κέντρα αποτοξίνωσης και αποκατάστασης.

  • Αθήνα (ΠΑΔΑ): 14.960
  • Πτολεμαΐδα (Δυτ. Μακεδονίας): 13.034

Λογοθεραπεία

Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αξιολόγηση, τη διάγνωση, την θεραπεία, τη μελέτη και πρόληψη των διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής και κατάποσης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Έχει ως στόχο την αποκατάσταση πλήθους διαταραχών όπως αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, εγκεφαλικά επεισόδια και νοητική υστέρηση. Ένας λογοθεραπευτής συνεργάζεται πολλές φορές και με άλλες ειδικότητες όπως εργοθεραπευτές, γιατρούς και ψυχολόγους με σκοπό την πληρέστερη αξιολόγηση του προβλήματος και ενός καλύτερου αποτελέσματος. Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε κέντρα ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, σχολεία αλλά και να ιδρύσουν ιδιωτικά κέντρα λογοθεραπείας και κέντρα αποκατάστασης.

  • Ιωάννινα (Ιωαννίνων): 12.198
  • Καλαμάτα (Πελοποννήσου): 11.195
  • Πάτρα (Πατρών): 13.748

Φυσικοθεραπεία

Η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας ασχολείται με την αποκατάσταση του σώματος στη φυσική του κατάσταση. Οι φυσικοθεραπευτές ασχολούνται με άτομα όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα παροδικής ή μόνιμης κινητικής ανικανότητας, εξαιτίας τραυματισμού, αναπηρίας ή άλλων παθολογικών προβλημάτων. Χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπευτικές μεθόδους σε συνδυασμό με την τεχνολογία έχουν ως στόχο την βελτίωση - αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας, τη μείωση ή τη διαχείριση του πόνου, την ανάκτηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας, αλλά και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης για την αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων. Οι απόφοιτοι των τμημάτων με διαρκή επιμόρφωση αλλά και με εξειδίκευση σε τομείς όπως η Ορθοπεδική, η Νευρολογία, ο Αθλητισμός και η Κλινική Ηλεκτροφυσιολογία, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν περισσότερο τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες. Μπορούν να απασχοληθούν είτε σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης και Περίθαλψης Ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίες, Θεραπευτήρια, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδρύοντας ιδιωτικά εργαστήρια Φυσικοθεραπείας.

  • Αθήνα (ΠΑΔΑ): 16.301
  • Αίγιο (Πατρών): 14.070
  • Θεσ/νίκη (ΔΙΠΑΕ):15.938
  • Λαμία (Θεσσαλίας):14.626
  • Σπάρτη (Πελοποννήσου): 13.116

Πρώτη δημοσίευση: ethnos.gr, 13/3/2022