Συμπλήρωσε το σωστά...



Είστε εδώ:Αρχική»Nέα Πανελληνίων»Έρευνες-Μελέτες Επαγγελμάτων»Πανελλήνιες 2022: Σπουδές στην πληροφορική - Πτυχίο που προσφέρει σίγουρη καριέρα

Πανελλήνιες 2022: Σπουδές στην πληροφορική - Πτυχίο που προσφέρει σίγουρη καριέρα

Πρώτη δημοσίευση Ethnos.gr 30.1.2022

Η Πληροφορική αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τομείς επιλογής σπουδών και για αυτό οι μαθητές που φοιτούν στο λύκειο και πολύ περισσότερο τα παιδιά της Γ΄ λυκείου, που φέτος θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από τη συγκεκριμένη επιστήμη.

Γι΄αυτό το λόγο το ethnos.gr , προσφέρει ένα πλήρη οδηγό για τους μαθητές. Οι λόγοι για τους οποίους η πληροφορική είναι τόσο δημοφιλής είναι πάρα πολλοί. Σε αυτούς θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε την εργασιακή προοπτική, τις σχετικά υψηλές απολαβές καθώς και την ποικιλία εφαρμογών και εργασιακών ευκαιριών σε πολλούς, διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς και κλάδους. Τι είναι όμως η Πληροφορική; Σε γενικές γραμμές πρόκειται για την μελέτη της τεχνολογίας των υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένων των θεωρητικών και αλγοριθμικών θεμελίων), του λογισμικού (τα προγράμματα, οι εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα όπως video games, mobile εφαρμογές, android κ.ά.), του υλικού (τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, μητρική κάρτα, σκληρός δίσκος, κάρτα γραφικών κ.ά.) και των χρήσεων τους για την επεξεργασία πληροφοριών.

Οι κύριοι τομείς σπουδών στην Πληροφορική περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα και δίκτυα υπολογιστών, ασφάλεια, συστήματα βάσεων δεδομένων, αλληλεπίδραση με ανθρώπινο υπολογιστή, όραση και γραφικά, αριθμητική ανάλυση, γλώσσες προγραμματισμού, μηχανική λογισμικού, και θεωρία υπολογιστών. Η πληροφορική αντλεί μερικά από τα θεμέλιά της από τα μαθηματικά και τη μηχανική και επομένως ενσωματώνει τεχνικές από τομείς όπως οι πιθανότητες, η στατιστική και ο σχεδιασμός ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Βασικές δεξιότητες που αναπτύσσονται είναι η λογική και κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η οργάνωση και η επίλυση προβλημάτων.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα η επιστημονική ομάδα της Labora (Κωνσταντίνος Κότιος, Γιώργος Γατούδης) επισημαίνει στο ethnos.gr, τα εξής:

Πρόκειται για έναν τεράστιο, συνεχώς διευρυνόμενο κλάδο με πολλές επιμέρους εφαρμογές που καλύπτουν σχεδόν κάθε επαγγελματικό τομέα, καθώς οι υπολογιστές και η τεχνολογία τους ενσωματώνονται σχεδόν σε όσα αγγίζουν τη ζωή μας, από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, τις ταινίες που παρακολουθούμε, τους τρόπους που επικοινωνούμε κ.ά.. Σύμφωνα με τον Σύλλογος Μηχανημάτων Υπολογισμού (Association of Computing Machinery) οι υπολογιστές κατευθύνουν την καινοτομία στις επιστήμες (γονιδιωματική, έρευνα εμβολίων κατά του Covid-19,περιβαλλοντική παρακολούθηση κ.ά.), καθώς και στη μηχανική, στις επιχειρήσεις, στη ψυχαγωγία και στην εκπαίδευση. Πιθανότατα δεν θα υπάρξει ποτέ έλλειψη ζήτησης για ειδικευμένους εργαζομένους σε αυτόν τον τομέα. Αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής παγκοσμίως δηλώνουν απορρόφηση των αποφοίτων τους σε ποσοστά της τάξης του 90%. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, καθώς ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, η Πληροφορική γίνεται κρίσιμο μέρος οποιασδήποτε βιομηχανίας, εταιρείας ή λειτουργίας. Λόγω της πανταχού εφαρμογής της επιστήμης, είτε πρόκειται στον τομέα της ψυχαγωγίας, της μηχανικής, της ιατρικής, των επικοινωνιών, της εκπαίδευσης, της ανάπτυξη παιχνιδιών, της άμυνας ή των επιχειρήσεων και του εμπορίου, ο κόσμος στρέφεται στην τεχνολογία και όσοι αποκτούν πτυχίο Πληροφορικής θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μιας καριέρας που επιθυμούν. Λόγω της συνεχούς εξέλιξης του κλάδου είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Ωστόσο σύμφωνα με τωρινά δεδομένα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) μπορούμε να αναγνωρίσουμε 7 ειδικότητες που θα έχουν αυξημένη ζήτηση την επόμενη δεκαετία. Αυτές είναι οι παρακάτω:

Ελεγκτής Αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI Algorithm Bias Auditor)

Ο νέος τρόπος ζωής που επικρατεί χαρακτηρίζεται από την εύκολη πρόσβαση που έχουμε όλοι μας σε πληροφορίες, κάθε χρονική στιγμή, για τους πάντες και πάντα. Ωστόσο οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται, όπως οι ιοί, μπορούν να εξαπλώσουν μεροληψία σε μαζική κλίμακα με ταχύ ρυθμό. Όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής τους, η επαλήθευση μέσω ελέγχων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η ορθότητα λειτουργίας τους. Οι ελεγκτές αλγορίθμων έχουν γνώσεις ηθικής και δικαιοσύνης, καθώς και πρακτικές γνώσεις κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αλγόριθμοι μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Λειτουργούν με δεδομένα, επιστημονικές ομάδες και εξωτερικούς προμηθευτές για την αναθεώρηση αλγορίθμων, διασφαλίζοντας την διαφάνεια τους.

Μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογιών πληροφοριών (DevOps engineer, software development and IT operations)

Οι Μηχανικοί DevOps συνδυάζουν την ανάπτυξη λογισμικών και τις λειτουργίες πληροφοριών. Έτσι μειώνεται η πολυπλοκότητα και το χάσμα μεταξύ των ενεργειών που απαιτούνται για τη γρήγορη αλλαγή μιας εφαρμογής και των εργασιών που διατηρούν την αξιοπιστία της. Οι προγραμματιστές εισάγουν νέες δυνατότητες σε μια εφαρμογή, ενώ οι διαχειριστές λειτουργιών διατηρούν τη σταθερότητα μιας εφαρμογής μετά την κυκλοφορία της. Το DevOps έχει να κάνει με την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και οι μηχανικοί DevOps παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συνδυασμό κώδικα, συντήρησης εφαρμογών και διαχείρισης εφαρμογών, προφέροντας καλύτερη ποιότητα λογισμικού και εφαρμογών.

Αναλυτής ασφάλειας πληροφοριών (Information security analyst)

Καθώς οι πληροφορίες ψηφιοποιούνται και μεταφέρονται στο διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη για προστασία, από ψηφιακές απειλές, της ασφάλειας προσωπικών, επιχειρηματικών και κυβερνητικών δεδομένων. Ο αναλυτής ασφάλειας πληροφοριών είναι υπεύθυνος για την προστασία του δικτύου υπολογιστών μιας εταιρείας, ενός οργανισμού ή μιας κυβερνητικής υπηρεσίας. Δημιουργεί, διατηρεί και ελέγχει τα μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι τα δίκτυα υπολογιστών ρυθμίζονται και παρακολουθούνται. Υπάρχουν πολλές και σημαντικές εφαρμογές, όπως η προστασία προσωπικών και εταιρικών δεδομένων, οι διαδικτυακές συναλλαγές, o διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying) κ.ά. Στην Ελλάδα μπορείς να ακολουθήσεις σπουδές στην ασφάλεια πληροφοριών μέσω του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων, που προσφέρει το τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αιγαίου.

Ειδικός στα μεγάλα δεδομένα (Big data specialist)

Η Ανάλυση Δεδομένων (Data Analysis) είναι η διαδικασία συλλογής και οργάνωσης δεδομένων, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτήν. Χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις, Επιχειρησιακή Ανάλυση (Business Analysis), για να βοηθήσει τους οργανισμούς να λαμβάνουν καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις. Είτε πρόκειται για έρευνα προϊόντων, οικονομικά, κριτικές πελατών, ανάλυση συναισθημάτων ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα για το οποίο υπάρχουν δεδομένα, η ανάλυση τους θα παρέχει πληροφορίες που χρειάζονται οι οργανισμοί για να κάνουν τις σωστές επιλογές. Μεταπτυχιακό που σου δίνει την δυνατότητα να ακολουθήσεις καριέρες στα μεγάλα δεδομένα προσφέρεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τίτλο, Δικτυωμένα Συστήματα Μεγάλου Όγκου Δεδομένων» (Βig Data Driven Networked Systems).

Επιστήμονας Βιοπληροφορικής (Bioinformatics scientist)

Η αναγκαιότητα ερμηνείας, ανάλυσης και οπτικοποίησης βιολογικών δεδομένων, οδήγησε στην εξέλιξη της Βιοπληροφορικής, η οποία συνδυάζει την επιστήμη των Υπολογιστών, τα Μαθηματικά, τη Στατιστική και τη Μηχανική για την ανάπτυξη κατάλληλων λογισμικών και τεχνολογιών στον χώρο της ιατρικής έρευνας και πρακτικής. Περαιτέρω δυνατότητες εξειδίκευσης προσφέρονται στη Βιοανάλυση (Bioanalysis) και στη Βιοστατιστική (Biostatistics). Στην Ελλάδα μπορείς να εξειδικευτείς στην Βιοπληροφορική ακολουθώντας το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ).

Μηχανικός υπολογιστικού νέφους (Cloud engineer)

Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στις πλατφόρμες Cloud, που δίνουν την δυνατότητα να αποθηκεύονται τεράστιοι όγκοι δεδομένων διαδικτυακά. To “Anything as a service” (XaaS) (Οτιδήποτε ως υπηρεσία) (περιγράφει μια γενική κατηγορία υπηρεσιών που σχετίζονται με το cloud computing και την απομακρυσμένη πρόσβαση),αναφέρεται στον τεράστιο αριθμό προϊόντων, εργαλείων και τεχνολογιών που παραδίδονται πλέον στους χρήστες ως υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Ουσιαστικά, κάθε λειτουργία πληροφορικής μπορεί να μετατραπεί σε παρεχόμενη υπηρεσία, με ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες τα επόμενα χρόνια να είναι πολύ μεγάλη.

Σχεδιαστής αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής (Human-machine interaction designer)

Όσο αυξάνουν οι εφαρμογές πληροφορικής, γίνεται μεγαλύτερη η απαίτηση για βελτίωση της αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων (χρηστών) και υπολογιστών. Η μελέτη της αλληλεπίδρασης ανθρώπου – μηχανής συνδυάζει την πληροφορική με τη γνωστική ψυχολογία, τη κοινωνικής ψυχολογία, τη γλωσσολογία και τον βιομηχανικό σχεδιασμό, προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά της μηχανής, με υπολογιστικές τεχνικές όπως τα γραφικά υπολογιστών, τα λειτουργικά συστήματα, οι γλώσσες προγραμματισμού και τα περιβάλλοντα ανάπτυξης, και από την ανθρώπινη πλευρά εξερευνώντας την επικοινωνία, τα γραφικά, τη γλωσσολογία και τις κοινωνικές επιστήμες. Σκοπός είναι η σχεδίαση, η υλοποίηση και η αξιολόγηση λειτουργικών και εύχρηστων διαδραστικών εφαρμογών και συστημάτων. Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει το Μεταπτυχιακό, Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής, που δίνει την δυνατότητα εμβάθυνσης στον τομέα της Ευφυούς Αλληλεπίδραση(Intelligent Interaction).

Στην Ελλάδα σπουδές σχετικές με την Πληροφορική προσφέρουν τα παρακάτω τμήματα:

Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Εφαρμοσμένης Πληροφορικής - Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Εφαρμοσμένης Πληροφορικής - Πληροφοριακά Συστήματα (Θεσσαλονίκη) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Πληροφορικής (Αθήνα) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη) - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πληροφορικής (Καβάλα)- ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πληροφορικής (Καστοριά) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Πληροφορικής (Κέρκυρα) - ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πληροφορικής (Πειραιάς) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πληροφορικής και Τηλεματικής (Αθήνα) - ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα) - ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λαμία) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Τρίπολη) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα) - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Αθήνα) – ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Βόλος) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη) - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Χανιά) – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ηράκλειο) – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ξάνθη) – ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Κοζάνη) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (Πάτρα) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (Ιωάννινα) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (Καρλόβασι) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη) - ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ

Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών (Αθήνα) – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗ

Ικάρων (ΣΙ) Έρευνας Πληροφορικής – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ